Lastik Hakkında Bilmemiz Gerekenler?

Lastik Hakkında Bilmemiz Gerekenler?

Lastiğin Temel Görevleri 

Araç yük kapasitesi: 

Lastik, gerekli yüksek basıncı koruyarak sabit bir yükü destekler. Bu görevi tasarladıkları geometride yerine getirebilmeleri için lastiklerinizde doğru basınca sahip olmak çok önemlidir.

 

 

Aracın hareketini ve durmasını sağlayan kuvvetleri zemine iletmek:

Motor tarafından üretilen ve aktarma organlarından tekerleklere iletilen torkun aracı hareket ettirecek güce dönüştürülmesi için, lastiklerin zemine karşı yeterli sürtünme kuvveti oluşturması gerekir. Benzer şekilde, bir fren sisteminin bir aracı durdurma yeteneği, lastikler ve zemin arasında oluşan sürtünme kuvvetlerine bağlıdır. Bunun için gereken sürtünme kuvveti, özel olarak tasarlanmış lastik profili ve yerle temas halindeki karışımın özellikleri tarafından oluşturulur. (Lastiğin farklı parçaları, farklı özelliklere sahip bileşiklerden yapılmıştır.)

Aracın yönünü isteğe uygun olarak değiştirmek ve sabit tutmak:

Sürücünün kontrolü ile, aracın yüksek hızlarda düz gitmesini, zikzak benzeri manevralar ve virajlarda patinaj ve kaymayı önlemek için lastikler ile yol yüzeyi arasında gerekli yanal sürtünme kuvvetini oluşturarak savrulmayı önler.

Zemin yüzeyinin etkisi ile oluşan sarsıntıları azaltarak sürüş konforu sağlamak:

Lastikler, aracın amortisör sistemini destekler. Lastiğin diğer görevlerini ihmal etmeden bu görevi yerine getirebilmesi için dengeli bir tasarım gerekir. Örneğin çok rahat olması gereken bir lastik viraj alırken zayıflık gösterebilir ve bunun tersi de geçerlidir

Lastiğin Yapısı

Bir lastik dört ana bölgeden oluşur. 1 sırt, 2 omuz, 3 yanak, 4 topuk. Lastik sırtı ve yanağın birleştiği alana lastik omuzu denir. Lastiğin yapısına bağlı olarak, sırtın altında bir kuşak veya çarpma tabakası bulunur. Lastiğin yapısını anlatılırken oldukça anlamlı ve basit bir benzetmeden faydalanacağız. Lastik yapımı ile asma köprü yapımı arasındaki benzerlik ileride yapısal sınıflandırmayı açıklarken de işe yarayacaktır. Çoğu kişi İstanbul’da iki kıtayı birbirine bağlayan asma köprüleri görmüştür. Burda taşıtların üstünden geçtiği platform, lastikteki sırt , kuşak ve darbe katlarından oluşan yapıya benzetilebilir. Köprüdeki platform araçların ağırlığını taşıyabilecek yapıda ise sırt kuşak ve darbe katından oluşan yapı da lastikteki basınçlı hava aracılığı ile aracımızın yükünü taşıyabilecek dayanıklıktadır. Ancak lastikteki platform köprüye nazaran çok daha esnektir. Bu benzetmede köprü üstündeki araçların ağırlığı ile oluşan kuvvet lastikteki basınçlı havanın ürettiği kuvvete benzemektedir. 

Sırt:

Bu, lastiğin yere temas ettiği kauçuk kısımdır. Yola tutunmayı ve çekişi sağlayan kanal ve bloklardan oluşur. Üretim sırasında bant üzerine yerleştirilir. Bir lastiğin sırt deseni, pişirme işlemi sırasında sırt bileşiminin bir kalıpta şekillenmesi ile oluşturulur.

Kuşak:

Radyal lastiklerde, sırt ile gövde (gövdenin üst kısmı) arasında lastiğin tamamını saran ve yapıyı güçlendiren çelik, naylon vb. Malzemeyi oluşturan kauçuk kısma kuşak denir. Ana işlevi, lastiğin sırt bölgesinde stabilite sağlamak, eşit olmayan aşınmayı önlemek ve sürüşe ve çekişe katkıda bulunmaktır.

Darbe Katı:

Çelik bandın üzerinde spiral dikişsiz bir naylon tabakası bulunur. Yüksek hızlarda stabil çalışma sağlar ve bandı dış etkilerden korur.

 

İletişim

Tüm  İstanbul  Bölgesinde 7/24 Hizmet Alabilirsiniz.




    Whatsapp
    💬 7/24 Lastik Hoşgeldiniz.
    Merhabalar
    7/24 Lastik Hoşgeldiniz.

    Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
    Tıkla Ara !