Lastik Değişimi Nasıl Gerçekleştirilmelidir?

Lastik Değişimi Nasıl Gerçekleştirilmelidir?

Bu konuda yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz mutlaka profesyonel bir yardım alın. Seyir halindeyken lastiğiniz patladığında ve değiştirilmesi gerektiğinde sırasıyla şunlar yapılmalıdır:
Aracınızı güvenli bir şekilde yol kenarına çekerek düz bir zemine alın.
Akan trafikte gördüğünüzden emin olmak için flaşörlerinizi yakın ve yerel yol düzenlemelerine göre gerekli fosforlu yelek, acil durum uyarı üçgenleri uyarı ekipmanları da kullanın.
Kaymayı önlemek ve dengeyi artırmak için patlamaya sağlam tekerleğin birinin önüne bir tahta parçası veya taş gibi sağlam destekleyici bir nesne koyun.
Arabada bulunan yedek lastiği ve krikoyu yanınıza alın. Nerede olduklarını bilmiyorsanız, kullanım kılavuzuna bakabilirsiniz.

Aynı zamanda; aracınıza zarar vermemek için krikoyu araca doğru şekilde hizalayın. Nasıl ayarlanması gerektiğini bilmiyorsanız, yine kullanım kılavuzuna bakarak adım adım uygulamalısınız. Baskıyı/ağırlığı yerde tutmaya devam ederek kriko ile aracınızı yavaşça kaldırmaya başlayın aracı tamamen kaldırmanıza gerek yoktur. Bijonlara erişmek için jant kapaklarını veya göbek kapaklarını çıkarın. Bijon anahtarını kullanarak bijonları saatin tersi yönünde yavaşça döndürerek gevşetin. Lastiği kolayca çıkarabilmek için aracı krikoyla kaldırmayı durdurun. Öncelikle krikonun sabit olup olmadığına dikkat ederek kontrol edin.

Bunlarla birlikte; yedek lastiği takın ve bijonları sağlam bir şekilde doğru yerlerine yerleştirin. Bijon anahtarı ile bu kez saat yönünde döndürerek bijonları biraz sıkın.Dikkat edilmesi gereken nokta ise ; Bijonların sıkı olduğundan emin olun, ancak fazla zorlamayın. Bu, aracınızın krikodan ayrılmasına yol açabilir. Aracınız dört tekerlek üstüne inene kadar kontrollü bir şekilde krikoyu alçaltın. Aracı sürmeden önce bijonları iyice sıkın. Mümkün olduğunca sağlam bir şekilde sıktığınızdan emin olun. Birkaç kilometre gittikten sonra durarak bijonların hâlâ sıkı olup olmadığını mutlaka bir kere kontrol edin.

Lastik Değişiminde Nelere Dikkat Edilir?

Araç lastiklerinden biri diğerine göre çok daha fazla iniyorsa, o lastikte bir patlak olabilir. Lastiğinde patlak olduğundan şüpheliyseniz aracınızı güvenli bir yere çekerek bazı önlemler aldıktan sonra lastiği sökmeli ve stepne lastikle değiştirmelisiniz. Daha güvenilir ve profesyonel bir şekilde yardım almak her zaman doğru olandır. Patlak lastiğin tamiri ve değişimi için en yakın tamirciye gitmeyi ihmal etmemelisiniz. Lastiklerden birinin daha patlayabilme ihtimaline karşılık stepne lastiğinin her zaman sağlam olması ve araçta bulundurulması gerekir. Patlak olduğundan şüphelendiğiniz lastiklerle kısa mesafe olsa bile yola çıkmanız durumunda kendi hayatınızı ve diğer sürücülerin hayatını riske atarsınız bunun için yola çıkmamanız gerekir.

Patlak lastik değişimi teknik bilgi, işinde uzmanlık, alanında donanım, ustalık ve kaliteli sağlam malzeme gerektirir. Lastiğinizi götürdüğünüz ustanız, lastiğin onarılıp onarılamayacağı konusunda sizi en doğru şekilde bilgilendirecektir. Lastiğiniz onarılmaya müsaitse ve herhangi bir tehlike teşkil etmiyorsa tamirini yaptırabilirsiniz. Bu sizi yeni lastik almaktan kurtararak tasarruf ettirecektir.

Lastik Tamir Yolları Nelerdir?

Araç lastikleri patladığı yere ve patlağının boyutuna göre farklı tamir yolları ile onarılabilir ve sorun çözülebilir. Bu yollardan ilki fitil tekniği kullanmaktır. Bu teknik ile lastiğin tekerlekten tamamen çıkarılmasına gerek kalmadan lastiğe saplanan yabancı cisim lastikten çıkartılır. Yabancı cismin çıkarıldıktan sonra açtığı boşluğa bir iğne yardımıyla dikkatli bir şekilde fitil yerleştirilir. Sonrasında oldukça sağlam yapıştırıcılar ile bu bölüm sıvazlanarak kapatılır. Fitilin dışarıda kalan yüzü ise bir bıçak yardımıyla kesilip atılır. Son derece basit hasarlar için tercih edilen ve uygulanan tekniklerden bir tanesidir.

Bir diğer yöntem ise içten yama ile tamirdir. Lastik araç tekerinden sökülüp çıkartılır, patlamaya sebep olan cisim hâlâ lastiğin üzerinde ise çıkartılır. Bu bölge tıraşlanır, zımparalanır ve yama yapıştırmaya uygun hazır hale getirilir. Yama yapıldıktan sonra bir süre bu yamanın kuruması ve lastikle iyice bütünleşmesi için bir süre beklenir. Ardından lastik tekere tekrar sağlam olacak şekilde oturtulur ve doğru basınç ölçülerinde hava basılır ve sürüşe hazır hale getirilir. En son yine her şeyin yolunda olup olmadığı kontrol edilir. İçten yama ile tamir, birçok sürücünün sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir.

Bir diğer yöntem, şambrel yani iç lastik tamiridir. Şambrelli lastiklere uygulanan, hatta şambrelli lastiklere uygulanabilecek tek ve en iyi sonuç veren yöntemlerin başında gelir. Bu yöntemde iç lastik dışarı çıkarılır ve yama tamirinde olduğu gibi yama yapılarak tekere tekrar geri takılır.

 

İletişim

Tüm  İstanbul  Bölgesinde 7/24 Hizmet Alabilirsiniz.




    Whatsapp
    💬 7/24 Lastik Hoşgeldiniz.
    Merhabalar
    7/24 Lastik Hoşgeldiniz.

    Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
    Tıkla Ara !