Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır? Nasıl Uzar veya Kısalır?

oto lastik - lastikçi - lastik tamiri
oto lastik – lastikçi – lastik tamiri

Araba lastikleri yerle tek temas noktası oldukları için çok önemlidir. Yer ile temas alanında yaklaşık 400 kg yük taşıyabilmektedir. Sürücülerin genelde sadece muayene aşamasında dikkat ettikleri araç lastiklerinin ömrü ve durumu aslında çok daha önemli bir konu. Üreticiden üreticiye farklılık gösteren lastik ömrü, kullanıcı alışkanlıklarına da bağlıdır. Aracınızın lastiklerinin ne kadar dayandığı, aracınızın lastiklerinin ömrünü nasıl uzatacağınız ve aracınızın lastiklerinin ne zaman bitmek üzere olduğu hakkında bazı hızlı bilgileri bir araya getirdik. 

 

Araba lastiklerinin ömrü ne kadardır?

Bu süreler üreticiye ve kullanım alışkanlıklarına göre değişmekle birlikte kilometre ve yıl bazında iki kategoride ele alınmaktadır. Sadece kilometre veya yıl olarak düşünmek sağlıklı değil. Bir araba lastiğinin ortalama ömrü 100.000 km veya 5 yıldır. Bunun üzerindeki kullanımlar tehlikelidir. Araca muayene yapılırken sadece diş kalınlığı dikkate alınır ancak eski lastikler mevsimsel nedenlerle oda sıcaklığında tutulmazlarsa zamanla sertleşerek özelliklerini kaybetmektedirler. Daha ince lastikler daha az tutuşa sahiptir ve kışın büyük bir sorun olabilir. Yazın aşırı ısınan asfaltta aşınmış lastiklerle dolaşmak istemezsiniz. 5 yaşından büyük lastikler bile çatlar. Bu çatlaklar lastik kullanıldıkça artmakta ve tehlikeli bir durum haline gelmektedir bu nedenle lastik seçimi yapılırken kullanım sıklığına göre lastik seçimi yapılması gerekmektedir. 

Araba lastiklerinin ömrü nasıl uzatılır veya kısaltılır?

oto lastik - lastikçi - lastik tamiri
oto lastik – lastikçi – lastik tamiri

Çoğu malzeme gibi araba lastikleri de sıcaklığa duyarlıdır. Bu nedenle mevsim şartlarına uyum sağlayan özel lastikler yapılmaktadır. Ülkemizde binek otomobillerin çoğu yılın herhangi bir zamanında yaz lastiği ile kullanılmaktadır. Bu, lastik ömrü için sağlıksızdır ve kışın tehlike oluşturur. Lastiklerinizin ömrünü uzatmak için dikkat etmeniz gereken birkaç şey var. İlk olarak, düzenli basınç testleri yapmalısınız. Örneğin ayda bir akaryakıt almak için benzin istasyonuna gittiğinizde aracınızın lastiklerindeki hava basıncını kontrol edebilirsiniz. Bu, aracınızın lastiklerinin zamanla düzgün bir şekilde aşınmasını sağlar. Aşırı şişirilmiş bir lastik merkezde aşınırken, az şişirilmiş bir lastik yeterli tutuş sağlamaz ve yanlarda aşınır. Araç lastiklerinizin ömrünü uzatmak için dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şunlardır: Hava değişikliklerinin etkilerini en aza indirmek için mevsimlik lastikler kullanın ve kullanılmayan lastikleri izole edin. Kozmetik ürünleri sık kullanmayın ve güvenilir markaları tercih edin. Daima fabrikada tavsiye edilen lastik ebadını ve süspansiyonu kullanın.

İletişim

Tüm  İstanbul  Bölgesinde 7/24 Hizmet Alabilirsiniz.




    Whatsapp
    💬 7/24 Lastik Hoşgeldiniz.
    Merhabalar
    7/24 Lastik Hoşgeldiniz.

    Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
    Tıkla Ara !