Lastik Tamirinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar?

Lastik Tamirinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar?

Araç lastiği patlaması ya da lastiğin tamir ve değişim işlemleri, işinde uzman ve profesyonel servis teknisyenleri tarafından gerçekleştirilmelidir. Profesyonel kişinin lastiği janttan çıkarması, iç kısmını inceleyebilmesi açısından son derece önemlidir. Lastiğin sırt kısmında olan bir nesne, dışarıdan görünmeyen yan duvarlara ciddi bir şekilde zarar verebilir. Bu nedenle, tel tapalar üzerinde tekerlek onarımının yapılması tavsiye edilmemektedir. Bu işlem geçici süre işe yarasa da uzun vadede lastik sistemine zarar verebilmektedir. Lastik tamir değişimi en iyi şekilde yapılması için lastiğin sökülerek, iç kısımlarının incelenmesi gerekmektedir. Bu işlem sırasında hasarlı malzemeler mutlaka çıkarılmalı ve astar kısmı tamir edilmelidir.

Tek başına bir tıpa ya da yama yapılması, işe yarar bir çözüm ya da onarım değildir. Çünkü tıpa gibi malzemeler, astarı kalıcı şekilde kapatmaya yaramaz. Geçici olarak yapılan yamalar, su gibi bileşenlerin lastik gövdesinden girmesine ve sonuç olarak korozyonun başlamasına sebep olur. Patlamış bir lastiğe sızdırmazlık uygulanması ya da acil durum şişiricilerinin kullanılması, doğru ve güvenilir bir yöntem değildir. Patlak onarımları, lastiğin sırt bölgesi ile sınırlı olması gerekir. Lastiğin yan kısımlarında meydana gelen deliklerin tamir edilmemesi gerekir. Böyle bir problemde yapılacak en iyi yöntem, lastiğin yenisi ile değiştirilmelidir.

Bunlara ek olarak; lastik tamir ve değişimi konusunda bir başka önemli konu da üst üste yaşanan hasar durumudur. Aynı yerden hasar gören lastiğin tamir edilmemesi gerekir. Kısa dönemde kâr elde edilebilmesi için yapılabilecek olan tamir işlemlerinin aksatılması ya da uzmanlara bırakılmaması, uzun dönemde olumsuz sonuçlara sebep olur.

Lastik Tamiri Nasıl Yapılır?

Araç sahipleri zarar görmüş lastiği asla tamir etmeye çalışmamalıdır. Yalnızca bu alanda eğitimli bir lastik uzmanı, belli bir lastik üzerinde yaptığı geniş ve kapsamlı incelemeye dayanarak söz konusu lastiğin tamire uygun olup olmadığı veya servisten çekilmesi gerektiği yönünde bir karar verebilir ve tamir edebilir. Bunların yanında; tüm hizmet geçmişi dikkate alınır ve kapsamlı bir şekilde inceleme yapılır. Lastik uzmanı, lastiği tamir etmeye karar verirse, muayene süreci ve tamir prosedürleri açısından yürürlükteki ulusal lastik endüstrisi tamir standartlarının tümüne dikkat ederek tamir işlemini gerçekleştirmelidir.

Daha sonrasında sorun yaşamak ve hayati bir tehlikeye sebep olmamak için lastik tamirinin profesyonel ve işinde uzman kişilere yaptırmaya dikkat edilmesi gerekir. Bazen yeni bir lastik almamak için kişiler, lastik tamirine yönelir ancak lastik tamirini güvenilir bir yere yaptırılmamasının sonuçları çok daha ağır olabilir. Bilinçsiz bir şekilde ve işinde uzman kişiler tarafından tamir edilmeyen lastikler hayatınızı tehlikeye atacak kazalar yaşamanıza sebep olabilir. Hem canınız tehlikeye girer hem daha fazla ekonomik olarak zarara uğrayabilirsiniz.

Lastik Tamiri Nasıl Yapılmaz?

Diş derinliğinin 1,6 mm yasal sınırın altında olması durumunda lastik tamir edilemez. Delinme çapının 6 mm’ye eşit veya daha büyük olması durumunda lastik tamir edilemez. Sırt alanının dışında ve yanak bölgesinde delinmeler var ise lastik tamir edilemez. Lastiğin yapısal bütünlüğünün bozulması veya run flat lastikte hasar oluşması durumunda lastik tamir edilemez. Güvenlik nedeniyle lastiğin tamirini değil, daima değiştirilmesini gerekir. Bu sebeple araç sahiplerinin güvenilir bir firma seçiminde bulunması gerekir.

Lastiklerin Ömrü Ne Kadardır?

Lastik üretici firmalarının verdiği rakamlar 40.000 km ile 50.000 km arasındadır. Ancak lastiğin kat ettiği yol haricinde, lastiğin bir de süre olarak ömrü bulunmaktadır. Her lastiğin üzerinde DOT numarası dediğimiz seri numarası ve üretim tarihi vardır. Bu numaranın sonunda dört haneli bir rakam yer almaktadır. Örnek olarak; DOT numarasının sonunda 2206 rakamları varsa, 06 lastiğin 2006 yılında, 22 ise 2006 yılının 22. haftasında üretildiğini belirtilmiştir. Eğer lastiğinizin yaşı dört yıldan daha fazla ise kullanılamaz, çünkü lastik zamanla sertleşmekte ve üzerinde kılcal çatlaklar oluşmaktadır.

Lastikler seyir halinde giderken sürtünmeden dolayı bir ısı kazanmakta ve bu ısı neticesinde bir miktar genleşmektedir. Yaşlanan lastiğin üzerinde bulunan bu çatlaklar genleşme neticesinde yarılmaya sebep olur. Bu sebeple lastikleri 40.000 km ila 50.000 km arasında ve dört yıl içinde yenilenmesi, güvenlik açısından son derece önemlidir ve bu konuya dikkat edilmesi gerekir.

İletişim

Tüm  İstanbul  Bölgesinde 7/24 Hizmet Alabilirsiniz.




    Whatsapp
    💬 7/24 Lastik Hoşgeldiniz.
    Merhabalar
    7/24 Lastik Hoşgeldiniz.

    Sizlere Nasıl Yardımcı Olabiliriz?
    Tıkla Ara !